HU/Server Manual

From Multi Theft Auto: Wiki
Jump to navigation Jump to search

Első lépések

Talán elsőre nehéznek látszik, de nem olyan nehéz dolog elindítani egy szervert, amire az interneten vagy helyi hálozaton (LAN) keresztül csatlakozhatnak a barátaid. Az ezen az oldalon lévő leírást követve remélhetőleg te is könnyen meg fogod tudni csinálni saját MTA:SA szerveredet!

A szerver telepítése

A dedikált szerverből többféle is elérhető attól függően, hogy milyen rendszeren szeretnéd használni.

Telepítés Linuxon

A szükséges szerverfájlokat és a leírást, hogy hogyan használd őket itt találod:


Ha bármi problémád van, ezen az oldalon megtalálod pár gyakoribb probléma megoldását:

Telepítés FreeBSDn

A MTA:SA-t FreeBSD alatt Linux emulátor segítségével futtathatod.

Telepítés Windowson

A MTA:SA telepítése Windowson igen egyszerű:

 • Töltsd le a telepítőt.
 • Ha letöltődött indítsd el.
 • Válaszd ki a mappát, ahova a szervert telepíteni szeretnéd.
 • Kattints a Telepítés (Install) gombra.
 • Kész!

Az acl.xml (access control list) részletes bemutatásáról itt olvashatsz: Access Control List

A szervered beállítása

Egy Multi Theft Auto szerver konfigurálható a saját konzol ablakából, a szerverre belépbe a játékból, és egy böngészőből is. Hogy az utóbbi két lehetőséget is kihasználhasd, legalább egy admin hozzáadása szükséges.

Általános beállítások

Az szerver általános beállításait a 'mods/deathmatch/mtaserver.conf' fájl tartalmazza. Ez megnyitható bármiylen szövegszerkesztővel.

A beállítások elég egyértelműek, mindegyikhez tartozik egy leírás, hogy mit csinál és mire lehet változtatni.

Port forwarding (porttovábbítás)

Ha a szervert a saját számítógépedről futtatod és az internetre egy routeren keresztül csatlakozol, akkor az alábbi három portot kell átirányítanod.

Előszir is nyisd meg a 'mods/deathmatch/mtaserver.conf' fájlt és keresd meg a következő sorokat:

<serverport>22003</serverport> 
<httpport>22005</httpport>

Ezek a portok szükségesek a szerver megfelelő futásához. Ahhoz, hogy a szervert a szerverkeresőben is meg lehessen találni, még egy portra szükség van, ez az ASE port. (egy egyszerű példa hogyan kapcsoljuk ki, illetve be az ASE-t):

<ase>1</ase> <!-- 0 = ki, 1 = be -->

Most következi a portok átirányitásának a beállítása. Ez nem szükséges ha már alapból az összes port nyitva van vagy a routerben nincsen tűzfal engedélyezve. Ha így van, ugord át a következő részt.

Ha nem tudod a port forwarding hogy megy a routeredbe, látogasd meg a Port Forward weboldalt, keresed meg a te routered majd kövesd az utasításokat.

A legtöbb routerben a port lehet UDP vagy TCP. Itt láthatod melyik porthoz melyik fajta kell:

Fő Szerverport: UDP

HTTP Port: TCP

ASE Port: UDP (ez kell ahhoz hogy a szervered megtalálható legyen a szerverkeresőben)


Az ASE portot nem nehéz megtalálni:

ASE Port = Fő Szerverport + 123

Tehát, ha a Fő Szerverport 22003, akkor ASE Port 22126 lesz.

Sok szerencsét!

A legújabb verziójú szerveren ezzel a paranccsal ellenőrizheted a portok állapotát: openports.

Kliensek ellenőrzése

Az MTA szerveren ki lehet kapcsolni csalások elleni vdelmet. Emellett engedélyezni lehet bizonyos fájlok modosítását (e.g. carmods.dat), és a minimum verzió alatti kliensek belépését is meg lehet tiltani.

Ezeket a beállítások a 'mods/deathmatch/mtaserver.conf' fájl tartalmazza. Olvasd el az Anti-cheat guide oldalt további információkért.

Ha szeretnéd, hogy a játékosok egy bizonyos verziószám alatt ne léphessenek be, keresd meg a következő sort:

<minclientversion></minclientversion>

Egy helyes érték valahogy igy nézne ki: 1.1.1-9.02320

Adminok hozzáadása

Ajánlott legalább egy admin hozzáadása a szerverhez, hogy használhasd a beépített webszervert és könnyen konfigurálhasd a szervered. Ezután az admin a játékon belül is be fog tudni majd jelentkezni, hogy innen irányíthassa a szervert.

Egy admin hozzáadasa a következőképpen történik:

 1. Ha a szerver fut adj hozzá egy felhasználot a addaccount name password parancs beírásával a szerverablakába (az a kis fekete ablak a fehér betűkkel...). Például egy Lajos nevű felhasználó hozzáadaásához ezt írd be:
  addaccount Lajos jelszo123
  

  Megjegyzés: Ha nem tudsz hozzáférni a szerverablakhoz, és az 'admin' script fut, felhasználót ennek a parancsnak a chatbox-ba való beírásával tudsz hozzáadni /register Lajos jelszo123

 2. A szerver egy üzenettel fogja tudatni veled ha sikerült a művelet.
 3. Ezután állítsd le a szervert ashutdown paranccsal.
 4. Bizonyosodj meg róla, hogy a szerver tényleg leállt, ha nincs leállítva a következő belállítások felül fognak íródni.
 5. Nyisd meg a 'mods/deathmatch/'acl.xml' fájlt egy bármiylen szövegszereksztővel
 6. Add hozzá a felhasználót az Admin csoporthoz követve az XML formátumot:
  <acl>
   ...
   <group name="Admin">
    <acl name="Admin"/>
    ...
    <object name="user.Lajos" />
   </group>
   ...
  </acl>
  

  Ennyi! Ezután annyit admint adhatsz hozzá, amennyit csak akarsz, de persze érdemes megnézni a többi csoportot (group) is az acl-ben, ugyanis nem csak admint adhatsz ott hozzá. Az ACL módosítahtó Lua scriptekkel is.

  It is recommended to take a look at the web interface, we will explain how to do this below.

Megjegyzés: Van mód arra is, hogy a szerver leállítása nélkül adjunk hizzá felhasználókat és szerkesszük azok jogit. Az "addaccount <felhasznalo> <jelszo>" egy beépített parancs felhasználók hozzáadaására, de ahhoz hogy nekik megadd a szükséges jogokat a webes felületet kell használni!

A webes felület használata

A szerverhez alapból jár pár script, amik ezt használják resources. Segítségükkel sokkal könnyebb a szerver karbantartása, hozzáadhatsz felhasználókat, elindíthatsz/meglállíthatsz scripteket és persze még sokminden másra is jó.

Ezek a bizonyos webes scriptek alapértelmezetten engedélyezve vannak és a beépített HTTP webszervert használva működnek. Ha ellenőrizni szeretnéd hogy a HTTP webszerver tényleg a kivánt portot (alapból 22005) használja, kövesd az alábbi lépéseket:

 1. Bizonyosodj meg róla, hogy a szerver nem fut
 2. Nyisd meg a 'mods/deathmatch/mtaserver.conf' fájlt egy bármilyen szövegszerkesztővel
 3. Ellenőrizd, hogy a HTTP szerver engedélyezve van-e:
  	<httpserver>1</httpserver>
  
 4. Változtasd meg a HTTP szervert protját az általad választottra:
  	<httpport>22005</httpport>
  
 5. Mentsd el és zárd be a konfigfájlt
 6. Indítsd el a szervert
 7. Ha esetleg az autómatikusan induló szkriptek listáján is változtattál ellenőrizd, hogy a következők futnak-e:
  1. resourcebrowser
  2. resourcemanager
  3. webadmin
  4. webmap
  Ha csak most telepítetted a szervert, akkor ezeknek futniuk kell alapértelmezés szerint.
 8. Nyiss egy böngészőt (Internet Explorer 6,7 NEM támogatott; Használj Mozilla Firefoxot, Google Chromeot, Apple Safarit, Opera vagy bármi mást) és menj a következő címre: http://szerverIP:port/. Például, ha csak egy helyi szervert futtatsz, 22005-ös HTTP porttal, akkor ez lenne a cím: http://127.0.0.1:22005/.
 9. Írd be a korábban megadott felhazsnáló nevét és jelszavát.


Ezután már innen is fogod tudni kezeleni a szerveredet.

Külső webszerver beállítása

A beépített webszerver szolgálja ki a játékosokat az éppen futó scriptekkel is. Például egy egy grafikus felületeket, vagy saját modelleket használó scrpit esetén, a szükséges script- és egyéb fájloknak meg kell lennie minden játékos számítógépén a megfelelő működésükhöz. Ezt biztosítja a bépített vagy a külső webszerver (ami általában gyorsabb is), ezt viszont külön be kell állítani.

Ha úgy döntesz, akkor valamilyen saját webszervert is használhatsz erre a célre. Ennek a külsző webszervevrnek bárki számára elérhetőnek kell lennie, így minden kliens le fogja tudni tölteni a szerveren való játékhoz szükséges fájlokat.

Hogy ezután a letöltés a külső webszerverről történjen, azt a konfigfájlban kell beállítani (httpdownloadurl):

	
<httpdownloadurl>http://www.szerverem.tld/mappa/valami</httpdownloadurl>

A scrpitek lehetnek zip formátumba tömörítve is, ezeket alapesetben a beépített webszerver csomagolja ki, most viszont lehetőséget kell adni a klienseknek tömörített fájlok letöltésére. Hogy beállítsd, hogy a szerveren legyen egy másolat a kliensoldali fájlokról, a konfigfájlban állítsd át ezt: httpautoclientfiles, valahogy így:

<httpautoclientfiles>1</httpautoclientfiles>

Ezután, ha eldindítod a szervert, a <SERVER>/mods/deathmatch/resource-cache/http-client-files fogja a külső webszerver számára a szükséges kliensoldali fájlokat tartalmazni. Ha a webszervern is ugyanazon a gépről fut, akkor egyszerűen hozzákapcsolhatod a megfelelő mappát ehhez: http-client-files. Ha a webszerver egy másik gépen fut, bizonyosodj meg róla, hogy az hozzáfér a http-client-files-hoz az interneten keresztül, vagy egy szinkronizáló szoftver segítségével másoltasd át a szükséges fájlokat a másik gépre.

1. Megjegyzés: Kerüld a speciális karaktereket a letöltési URL-ekben (pl.: ~, !).
Note 2: A letöltési URL-ben ne használj lezáró perjelet (trailing slash-t) (pl.: helyesen: hxxp://www.myserver.tld/directory, nem pedig így: hxxp://www.myserver.tld/directory/)

A szerver elindítása

Először is ellenőrizd, hogy a szerveren minden pontosan be lett-e állítva. A szerver elindítása csak a legutolsó lépés, szóval már mindennek készen kell lennie!

A szerver elindításához egyszerűen kattints kétszer az MTA Server.exe fájlra, bizonyosodj meg róla, hogy a tűzfalon át van engedve és, ha szükséges, a megfelelő portok átirányítása is megtörtént.

Scriptek (resource-ok) telepítése/frissítése a szerveren

A scripteknek (resource) két formája lehet: ZIP-be tömirítve vagy egy egyszerű mappa, ezek tartalmazzá a script- és egyéb fájlokat. Az MTA:SA szerver támogatja mindkét formátumot, tehát mindegy hogy melyiket használod.

 1. Helyezd vagy másold át az új szkriptet a <SZERVER>\mods\deathmatch\resources mappába.
 2. A szerver ablakába írd be a refresh parancsot, ami újra átnézi a resources mappát és ha szükséges, frissíti a betöltött szkriptek listáját.

Script eltávolítása

Ha már valamit nem használsz, és el szeretnéd távolítani, azt igen egyszerűen megteheted.

 1. Töröld az eltávolítandó script ZIP fájlját vagy mappáját
 2. A szerverablakba írd be a "refresh" parancsot (idézőjelelk nélkül), ami újra átnézi a resources mappát és ha szükséges, frissíti a betöltött szkriptek listáját.

A szerver irányítása

A szerver konzolablakába beírt "start neve" paranccsal indíthatsz el scripteket és a "stop neve" paranccsal állíthatod le őket.

Ezt és a többi admin-parancsot a játékon beülili konzolba is beírahtod (f8 megnyomásával hozható elő). Ahhoz, hogy ez működjön be kell jelentkezned a "login username password" paranccsal. Emellett még a P betű megnyomásával az admin panelt is behozhatod, ahol grafikus felület segítségével dobhatod vagy tiltahtod ki a rosszul viselkedő játékosokat, de itt azért méág sokminden másra is lehetőséged van.

További parancsokért írd be ezt a konzolba: help.

Pálya/játékmód indítása

Nézd meg a parancsokat a mapmanager leírásában további infókért.

Hasznos megjegyzések

 1. A scripteket a játékból is frissítheted, ha megvannak a megfelelő jogaid: "refresh" parancs a kliens konzolba (f8) vagy "/refresh" paracs a chatboxba. Ez sok fájl esetén egy kissebb akadást eredményezhet a szerveren.
 2. A fentebb olvasható leírásokban a <SZERVER> szó a szervered gyökérmappájára utal. Általában ez a C:\Program Files\MTA San Andreas\server mappa
 3. A szervert más konfigfájllal is használhatod ha parancsorral és a --config paraméterrel indítod az MTA Server.exe fájlt, pl.: mtaserver.exe --config masikkonfig.cfg.
 4. A settings.xml-re vontakozó hiba esetén nem kell megijedni. R azért történhet mert a szervered még új és nem használtad.

További segítségre van szükséged?

Látogasd meg a fórumunkat:Forum vagy csatlakozz IRC-re: IRC (irc.multitheftauto.com #mta - mIRC)